Nyheter och Tidigare möten

Välkommen till årsmöte tisdagen 12 mars 2024

Hej alla Pellevänner! Nu är det dags att träffas igen. Den här gången gäller det vårt sedvanliga årsmöte. Vi skickar inte ut någon formell kallelse, utan alla årsmöteshandlingar finns tillgängliga vid mötet.

Efter årsmötet (som inte brukar ta så lång tid), får vi lyssna på vår landshövding Stefan Attefall som berättar om ”Pelle Svanslös som moraliskt föredöme”.

Årsmöte tisdagen den 12 mars 18.30, som vanligt, på Birgerjarl.

Kvällsmat – 200 kronor (OBS kontant exakt betalning eller Swish). Dryck tillkommer. Anmälan senast torsdag den 7 mars 2024 till Birgitta Kulling, e-post birgitta.kulling@gmail.com eller tel 0703-471414. Observera att anmälan till våra möten är bindande. Birgerjarl har inget eget kök, utan beställer vår mat, så det är viktigt att anmälan kommer i tid. Lotteri som vanligt (10 kr per lott, kontant eller Swish).

Välkomna- och tag gärna med en vän!

Styrelsen för Sällskapet Pelle Svanslös Vänner

Inger Söderberg, ordförande.

Vi finns också på Facebook och vår hemsida www.sallskapetpellesvanslosvanner.se

Om du inte redan gjort det – betala gärna medlemsavgiften för 2024 -100 kr enskild medlem, 150 kr för familj. Bankgiro 5633-6670. Glöm inte att ange namn!

Välkommen till möte den 6 februari 2024

Hej alla vänner,

Välkomna till årets första möte tisdagen den 6 februari 2024 kl 18.30, som vanligt på BirgerJarl. Vi får lyssna till Peter Wallensteen, professor emeritus i fred- och konfliktforskning, som talar om ”Det var som katten – oväntade händelser som kan inspirera”.

Peter Wallensteen har innehaft Dag Hammarskjölds professur i freds- och konfliktforskning (1985-2012). Han har också haft en professur i Notre Dame (2006-2018). Hans bok ”Understanding conflict resolution” utkom förra året i sin sjätte upplaga.

Mötet kostar 200 kr, tyvärr en höjning med 50 kr (inkl mat och föredrag). Går bra att swisha i förväg till 0706-88 47 01. Dryck betalas separat.

Ett 10-kronors-lotteri kommer att finnas som vanligt. Jämna pengar eller swish behövs både till entré och lotter.

Anmälan, som är bindande, görs till Birgitta Kulling på tel 0703-47 14 14 eller mail birgitta.kulling@gmail.com. senast fredagen den 2 februari. Tag gärna med en vän!

Passar på att påminna om vårt årsmöte som hålls den 12 mars med landshövdingen som föredragshållare.

Glöm inte att betala in medlemsavgiften för 2024, om ni inte redan gjort det. Fortfarande 100 kr per medlem, 150 kr för familj. Bankgiro 5633-6670. Kom ihåg att ange namn. För att meddela mailadress för kommande inbjudningar skicka information till mail pellesvanslos1937@gmail.com

Välkommen till novembermöte

Hej alla vänner! Så var det dags för ett nytt möte i vårt sällskap.

Den här gången pratar Wiveca Fransson om ” Behöver man verkligen försäkra sin katt?” Wiveca är mångårig ordförande i SNRF ( Sveriges Nya Raskattförening) och uppfödare av norsk skogskatt. Hon har dessutom varit försäkringsombud för Agria i 10 år. Vi får veta om hur det är att vara engagerad i en stor kattorganisation, vara uppfödare och utställare men också en hel del om kostnader för kattskador och försäkringar. 

Vår styrelseledamot Birgitta Kulling presenterar också sin nya bok Katterna Molly & Lisa familjemedlemmar att räkna med.

Vi träffas den 21 november klockan 18.30, som alltid
på Birgerjarl.

Mötet kostar 150 kr ( inklusive mat och föredrag) Vi sponsrar även
denna gång med 50 kronor. ( Går bra att Swisha i förväg till 0706884701. Dryck
betalas separat)

Ett tiokronorslotteri kommer att finnas som vanligt. Jämna pengar eller
Swish behövs både till entré och lotter.

Anmälan, som är bindande, görs till Birgitta Kulling på tel
070-3471414 eller mail
birgitta.kulling@gmail.com senast
fredagen den 17 november. Ta gärna med en vän!

Styrelsen för Sällskapet Pelle Svanslös vänner, Inger Söderberg, ordf
En liten påminnelse om medlemsavgiften för 2023, om ni inte redan betalt, fortfarande
100 kr enskild medlem, 150 kr för familj. Bg 5633 – 6670. Glöm inte att ange namn! Vi finns också på Facebook och vår hemsida www.sallskapetpellesvanslosvanner.se

Höstmöte 19 september 18.30

Frågesport med Sällskapets sekreterare Per Ström och styrelseledamoten John-Erik Thun och med musik av Staffan Klingspor

Höstmötet tar upp frågesporten igen. Den underhållningsform som Gösta Knutsson introducerade i radion den 1 december 1938.

Det här programmet brukar bli mycket uppskattat, inte minst då det leds av med Sällskapets underfundiga ledamöter Per Ström och John-Erik Thun. Till det glädjespridaren Staffan Klingspors musik. Detta vill ni inte missa!

Vi välkomnar tillbaka Staffan Klingspor som kommer att färgsätta mötet musikaliskt.

Praktisk information inför mötet: Kvällsmat 150 kr (Obs! Kontant, exakt betalning eller Swish). Dryck tillkommer. Anmälan senast fredag 15 september till Birgitta Kulling: birgitta.kulling@gmail.com eller tel. 0703-4711414. Observera att anmälan till mötet är bindande. Lotteri som vanligt, 10 kr/lott – Swish eller kontant. Ta gärna med en vän, och om du inte redan gjort det, betala medlemsavgiften för 2023 – 100 kr enskild medlem, 150 för familj. Bankgiro 5633-6670. Styrelsen för Sällskapet Pelle Svanslös Vänner, Inger Söderberg, ordförande

Läs mer om nyheter och om Tidigare möten under fliken Information. Erna Knutsson har, som tidigare meddelats, hastigt lämnat oss. Läs mer om henne på under fliken Information.

Allas vår Erna Knutsson har lämnat oss

Erna Nastenka Knutsson

Erna Knutsson, Sällskapets beskyddarinna, änka efter Gösta Knutsson och förlaga till karaktären Maja Gräddnos i Pelleböckerna har lämnat oss. Erna somnade stilla in på Akademiska sjukhuset i kvällningen den 23 mars. Bara några veckor innan besökte hon, engagerad som alltid, Sällskapets årsmöte. Erna var dock så mycket mer än bara den Maja hon fick gestalta i Pelleböckerna. Hon översatte, från engelskan, cirka 200 barnböcker, bland annat i FiB:s serie En Gyllene bok och de populära böckerna om björnen Polly. Hon och Gösta samarbetade med redaktionella saker såväl i radiostudion som med översättningar och efter Göstas död var det Erna som hanterade hela arbetet med rättigheter kring Gösta Knutssons författarskap.Ernas föräldrar var Ester Reimertz och författaren Uno Eng. Pappans kollega Nils Ferlin var vän i familjen. 1947 gifte sig Erna med Gösta Knutsson och de förblev gifta fram till hans död 1973. De delade samma humoristiska syn på tillvaron, kombinerat med socialt engagemang och ständig vakenhet för nya kunskaper. Vi som kände Erna är djupt tacksamma för den värme och lättsamma glädje hon spred.

Unn Torell

Majmöte den 10 maj

Program:

Vi uppmärksammar Erna Knutsson, Sällskapets beskyddarinna, Göstas hustru och så mycket mer.
Sedan blir temat, som tidigare beslutats:  
”Gösta Knutsson – Uppsalas bästa marknadsförare någonsin?”
…eller åtminstone under de senaste 100 åren. 

Gösta Knutsson fångade Uppsalas hela vetgirighet och öppna sinne för nya lärdomar i sin Pellefigur, men han gjorde så mycket mer för att, som man säger, ”sätta Uppsala på kartan”. 

Unn Torell berättar utifrån sin forskning kring författaren.

Gösta och Erna Knutsson

 

Årsmötet den 7 mars

Höstmöte 20 september 2022

”Poeten och barnboksförfattaren Lennart Hellsing (1919-2015) stod nära kattsläktet i liv och i dikt. Flera verk har hämtat stoff ur mytologi och folklore och har katter i huvudrollen. Personligen lät han sig inspireras av kattens mystiska och egensinniga väsen. Dottern Susanna berättar om sin far och hans författarskap, och ger oss glimtar från barndomshemmet i Saltsjö-Duvnäs där ett otal kattpersonligheter passerade revy under tjugo års tid.”

Årsmöte den 19 oktober 2022

Tid: Tisdag 29 mars 18.30

Plats: Birger Jarl, Nedre Slottsgatan 3, Uppsala

Entré: 150 kr. (Inklusive mat och föredrag. Dryck betalas separat.)

Anmälan till: birgitta.kulling@gmail.com

Program:

Årsmöte följt av:
Utdelande av stipendiet till Lilian Fredrikssons minne.

Mottagaren, leg.vetrinären Ninni Rothlin Zachrisson, berättar om hur det är att vara kattambassadör på SLU samt om de vanligaste sjukdomarna hos katt. Hon arbetar för närvarande med en doktorsavhandling om diabetes hos katt.

Varmt välkommen!

Medlemsavgiften för 2021 gäller även för 2022.

100 kr enskild medlem, 150 kr f!r familj. Bg 5633 – 6670.

Styrelsen för Sällskapet Pelle Svanslös vänner Inger Söderberg, ordf.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *